Paaskittens

Paaskittens

Gisteravond 20 april is voor ons het kittenseizoen geopend! Irene van de dierenbescherming belde met de mededeling dat er bij Bussloo een moederpoes met 5 kittens was gevonden en of ik die op wilde vangen! Daar hoefde ik geen seconde over na te denken!

Binnen 15 minuten stond de dierenambulance op de stoep met de kostbare lading. Deze poes was vorig jaar op Bussloo achtergebleven na een vangactie van de dierenbescherming. Haar moeder en broertjes en zusjes waren wel gevangen, maar zij was de dans ontsprongen! Nu 1 jaar later was ze vandaag zelf moeder geworden van 5 mooie, stevige kittens.

Gelukkig maakte ze geen wilde indruk en kon je haar gewoon aaien. Ze begon gelijk te spinnen. Bij een van haar kittens zat de nageboorte er nog aan. Normaal gesproken bijt de moeder deze stuk en verorberd ze deze in een paar happen. Dat is heel mooi geregeld van de natuur. In deze moederkoek zitten heel veel voedingsstoffen en daarmee kan moederpoes een paar dagen vooruit. Ze hoeft het nest dan niet te verlaten om op zoek te gaan naar voedsel. Want kleine kittens zijn heel kwetsbaar, ze kunnen zichzelf nog niet op temperatuur houden en zijn een lekker hapje voor vossen en roofvogels.

Waarom ze deze niet had opgegeten weten we niet. Je kon zien dat  ze bevallen was in de natuur, want de placenta zat onder de aarde. Irene die inmiddels ook was gearriveerd neemt even contact op met een dierenarts om te vragen hoe we de placenta het beste kunnen verwijderen. Om geen `bloedbad`te krijgen moeten we het eerst afbinden met een touwtje. Wij gebruiken een stukje flosdraad en knippen dan het strengetje door met een schaar. Zo, het kitten is verlost van de ballast. Nu ik het kitten toch vast heb, weeg ik hem of haar gelijk even en dat is 150 gram. Een meer dan mooi geboortegewicht. (80-120 gram is normaal)

We maken een lekker kraamhok in een doos met zachte fleecedekens en hevelen eerst de kittens over en dan moederpoes. Ze laat alles rustig over zich heenkomen en ligt meteen tevreden met kroost in de kraamdoos. Ik bied haar wat eten aan, maar daar heeft ze geen trek in. Maar ze heeft nu alles onder handbereik…eten, water en een kattenbak. Irene geeft haar nog een pipetje in de nek tegen vlooien, teken en wormen en dan laten we haar lekker met rust. Het is inmiddels ook al ruim na 23.00u

Leave a Comment

Enter your keyword